Stoma's

De verschillende soorten stoma's

Stoma is van oorsprong een Grieks woord, dat mond of opening betekent. Een stoma is een kunstmatige verbinding tussen een orgaan en de oppervlakte van het lichaam. Bij stomadragers worden dus hetzij de urine, hetzij de afvalstoffen van het spijsverteringsstelsel niet meer langs de natuurlijke lichaamsopeningen verwijderd.


Er bestaan verschillende soorten stoma's naargelang het betrokken orgaan. De meest voorkomende stoma's zijn:

de colostoma (verbinding tussen dikke darm en de huid)

de ileostoma (verbinding tussen dunne darm en de huid)

de urostoma (verbinding van de urinewegen en de huid)


Een stoma kan tijdelijk of blijvend zijn.


Een tijdelijk stoma kan aangelegd worden om het ziekteproces of de operatiewonde te laten genezen door de doorgang van de stoelgang te beletten. Tijdelijke stoma's kunnen gewoonlijk worden hersteld met een minimum of zonder verlies van darmfunctie.

Een blijvend stoma kan noodzakelijk zijn wanneer de ziekte of de behandeling de normale darmfunctie belemmert of wanneer de spieren van het rectum niet meer werken of verwijderd moesten worden. De meest voorkomende oorzaken zijn echter lage rectumkanker en ontstekingsprocessen van de dikke darm.


Ten gevolge van een aangeboren afwijking, chronische ontsteking of blaaskanker zal een urostoma meestal blijvend zijn en zorgt dit ervoor dat de urine het lichaam langs kunstmatige weg kan verlaten.


Wanneer omstandigheden een stoma noodzakelijk maken, is het de bedoeling dat je achteraf een normaal leven kunt leiden. Stomavereniging Regio Anwterpen begeleidt en ondersteunt de stomadrager, zowel voor de operatie, tijdens het ziekenhuisverblijf en na de operatie thuis.


Stoma's