Ileostoma

Verbinding tussen de dunne darm en de huid

Een ileostoma is een stoma op de dunne darm. In dit geval wordt het laatste gedeelte van de dunne darm heelkundig verbonden met de huid. Vaak is de oorzaak een volledig weggenomen, een buiten werking gestelde of ontstoken dikke darm (colitis ulcerosa - ziekte van Crohn).


De dikke darm onttrekt het vocht uit de ontlasting. Doordat dit nu niet meer gebeurt en er vrijwel een voortdurende stroming van de spijsverteringsinhoud is, is de ontlasting die het lichaam verlaat vrij vloeibaar. Dit vereist dus een uitrusting die bij voorkeur kan geledigd worden. Soms is het mogelijk om een reservoir in het lichaam aan te brengen waarin de ontlasting wordt opgevangen. We noemen dit een continent ileostoma. Daarnaast bestaat nog de mogelijkheid van een zogenaamde ileo anastomose waarin de dunne darm rechtstreeks op de anus wordt aangesloten.


Een stoma is vochtig, glimmend en donkerroos van kleur (gelijkaardig aan het weefsel dat jouw mond aflijnt). Een stoma bevat geen zenuweinden en is daardoor ongevoelig voor aanraking of pijn. Het is nochtans zeer rijk aan bloedvaten en kan lichtjes bloeden bij wrijving; dit is geen reden tot alarm. Een stoma kan lichtjes krimpen tijdens de eerste paar maanden na de operatie en moet daarom regelmatig gemeten worden om zeker te zijn van nauwkeurige passende opvangapparatuur.


Vermits de uitscheiding van een ileostomie rechtstreeks van het ileum komt, is zij vloeibaar tot papperig en bevat nog verteringsenzymen die zeer destructief zijn voor de huid. Daarom is het noodzakelijk dat je opvangsysteem goed is aangepast. Er zal noch langer aandrang, noch controle over ontlasting zijn zoals voorheen.

THAT IS THE QUESTION...

Nullam blandit velit lectus, a tincidunt nisl sagittis a. Vestibulum nec molestie dui. Aenean erat turpis, ornare id arcu nec, dictum consequat augue. Suspendisse elit sem, volutpat quis massa vel, aliquet ultrices lacus. In varius mi et purus congue, sit amet tincidunt lacus venenatis. In ac sagittis sapien. Vivamus rhoncus feugiat ex vitae lobortis.

Ileostoma